Reuze Gezond
Image default
Volksgezondheid en veiligheid

Waar moet ik op letten bij kiezen van Univé-zorgverzekering?

Het uitkiezen en afsluiten van een Univé zorgverzekering is doorgaans niet de favoriete bezigheid van de Nederlander. Toch komt niemand vanaf 18 jaar hier onderuit. Je kunt het houden bij het goedkoopste pakket om zoveel mogelijk te besparen op de kosten. Hoewel dit in eerste instantie een slimme keus kan lijken, kan dit je juist op de langetermijnduur komen te staan. Bijvoorbeeld omdat je zorg hebt afgenomen bij een niet-gecontracteerde aanbieder, met alle gevolgen van dien. Het is absoluut raadzaam om goed je opties te overwegen, om zo vervelende verrassingen achteraf te voorkomen. 

Deze zorgverzekering afsluiten is verplicht

Het is belangrijk om te weten dat je in de basis de keuze hebt uit 4 basisverzekeringen en daarnaast per verzekering 5 eventuele aanvullende verzekeringen. De overheid verplicht het om in elk geval een basispakket te hebben afgesloten. Hoe dit er precies uitziet, dat is verder aan jou. Het is wettelijk gezien voldoende om het te houden bij de basisverzekering Univé Zorg Select. Hiermee weet je zeker dat je altijd terechtkunt bij jouw eigen huisarts en ook spoedeisende hulp vergoed wordt in alle ziekenhuizen in Nederland. En heb je hulp nodig van een gecontracteerde zorgaanbieder, dan wordt zorg voor de volle 100% vergoed. Dit geldt overigens voor alle pakketten, dus ongeacht hoeveel premie je per maand betaalt. 

Zo zit het met niet-gecontracteerde zorg

Er kleven echter ook belangrijke nadelen aan het Zorg Select-pakket. Hiermee heb je namelijk een aanzienlijk kleiner aantal gecontracteerde zorgaanbieders om uit te kiezen. Beland je onverhoopt bij een niet-gecontracteerde terwijl je dacht dat deze gewoon onder contract staat bij de verzekeraar, dan kan dit je flink wat geld gaan kosten. In dat geval dien je 40% van alle kosten gewoon uit eigen zak te betalen. Is de totale rekening duizenden euro’s, dan kan dit dus flink in de papieren gaan lopen. En dat terwijl je dit met het betalen van een paar euro per maand meer gemakkelijk had kunnen voorkomen. Wil je je geen zorgen hoeven maken om het vergoedingspercentage van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder én de ruimste keus hebben uit de groep met gecontracteerde zorgverleners, dan is er maar 1 optie: de basisverzekering Zorg Uitgebreid. Dit is het enige pakket waarmee je een 100% vergoeding ontvangt wanneer je zorg afneemt van een partij waar de verzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt. 

Hoogte eigen risico ziektekostenverzekering 

Voor welke ziektekostenverzekering je ook gaat, het is essentieel om te onthouden dat er altijd sprake is van een eigen risico. Dit gaat om een bedrag van € 385. Dit eigen risico wordt altijd al eerste aangesproken voordat je recht hebt op enige vergoeding. Zodra dit bedrag op € 0 staat dan wordt vanaf dat moment alle overige gecontracteerde zorg die je dat jaar afneemt gewoon vergoed. Verder kan het zijn dat er een bepaalde eigen bijdrage wordt gevraagd. Voor het afsluiten van de verzekering van je keuze is het fijn om te weten dat je mogelijk kunt profiteren van verschillende kortingen. Denk aan een collectiviteitskorting of pakketkorting van 10%.