Reuze Gezond
Image default
Dier

Misvattingen over paardenvoer – wat is waar?

Wat zijn veelvoorkomende ingrediënten in paardenvoer?

Er zijn verschillende veelvoorkomende ingrediënten in paardenvoer, waaronder:

 • Hooi en/of gras: Dit is een belangrijk onderdeel van het dieet van een paard en zorgt voor vezels, energie en voedingsstoffen.
 • Granen: Granen zoals maïs, gerst, haver en tarwe kunnen worden gebruikt als bron van energie en eiwitten in paardenvoer.
 • Soja: Soja is een eiwitrijk ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in paardenvoer.
 • Luzerne: Luzerne, ook wel alfalfa genoemd, is een plant die veel eiwitten, vezels en mineralen bevat en vaak wordt gebruikt in paardenvoer.
 • Vitaminen en mineralen: Veel paardenvoeders bevatten extra vitamines en mineralen om ervoor te zorgen dat het paard alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
 • Vetten en oliën: Vetten en oliën kunnen worden toegevoegd aan paardenvoer als bron van energie en glanzende vacht.

Het specifieke type en de hoeveelheid van elk ingrediënt dat in paardenvoer wordt gebruikt, is afhankelijk van het dieet en de behoeften van het individuele paard. Vraag daarom bij Equilin een voedingsadvies op voor uw paard voor de juiste voeding en supplementen zoals speciale glucosamine en elektrolyten voor het paard.

Wat is de voedingsbehoefte van jonge opgroeiende paarden?

Jonge opgroeiende paarden hebben specifieke voedingsbehoeften omdat ze nog in de groei zijn en zich ontwikkelen. Hieronder vindt u enkele belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het voeden van jonge paarden:

 • Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van jonge paarden. Ze hebben meer eiwitten nodig dan volwassen paarden om hun spieren, botten, pezen en ligamenten op te bouwen. Een goed eiwitgehalte in het voer is daarom belangrijk.
 • Energie: Jonge paarden hebben veel energie nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Een gebrek aan energie kan leiden tot groeiachterstand. Daarom is het belangrijk om voldoende energierijk voer te geven.
 • Mineralen: Jonge paarden hebben extra mineralen nodig om hun skelet en spieren te ondersteunen. Calcium en fosfor zijn essentiële mineralen die nodig zijn voor de botontwikkeling.
 • Vitaminen: Vitamines spelen ook een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van jonge paarden. Vitamine A is bijvoorbeeld nodig voor de ontwikkeling van gezonde ogen en huid, terwijl vitamine E helpt bij de ontwikkeling van het immuunsysteem.
 • Vezels: Vezels zijn ook belangrijk voor jonge paarden. Ze helpen bij de spijsvertering en zorgen voor een gezonde darmflora.

Misvattingen over paardenvoer

Er zijn verschillende misvattingen over paardenvoer die nog steeds rondgaan. Hieronder staan enkele veelvoorkomende misvattingen:

“Mijn paard heeft altijd granen nodig voor energie”: Hoewel granen een bron van energie zijn, hebben niet alle paarden granen nodig voor energie. Sommige paarden hebben voldoende aan vezelrijk voer zoals hooi en gras om in hun energiebehoeften te voorzien. Het is belangrijk om het dieet van uw paard af te stemmen op zijn individuele behoeften en activiteitsniveau.

“Paarden hebben extra eiwit nodig voor spieropbouw”: Hoewel eiwitten belangrijk zijn voor de spieropbouw, hebben de meeste paarden geen extra eiwit nodig dan wat in hun normale dieet aanwezig is. Overmatig eiwit kan zelfs schadelijk zijn voor de nieren en de algehele gezondheid van het paard.

“Mijn paard heeft extra vitamines nodig om gezond te blijven”: Paarden hebben inderdaad vitamines nodig voor hun gezondheid, maar de meeste commerciële paardenvoeders bevatten voldoende vitamines om in de dagelijkse behoeften van het paard te voorzien. Extra vitamines geven kan in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn.

“Luzerne is een ideaal voedingsmiddel voor elk paard”: Hoewel luzerne (alfalfa) een goede bron van eiwitten, vezels en mineralen is, is het niet altijd geschikt voor elk paard. Sommige paarden kunnen overgevoelig zijn voor luzerne en kunnen gezondheidsproblemen ontwikkelen als ze te veel luzerne krijgen.

“Paarden moeten altijd volledig krachtvoer krijgen”: Krachtvoer, zoals graanmixen, is niet altijd nodig voor paarden. Veel paarden kunnen voldoen aan hun voedingsbehoeften met alleen ruwvoer, zoals hooi en gras. Krachtvoer moet alleen worden gegeven als het dieet van het paard extra energie, eiwitten of andere voedingsstoffen vereist.

Het is belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en conditie van uw paard bij het kiezen van het juiste voer. Raadpleeg altijd een dierenarts of voedingsdeskundige voor advies over het dieet van uw paard.

Ontdek ook ‘Het Nieuwe Voeren’

Wilt u ook graag ontdekken hoe de nieuwe generatie paardenfokkers hun paarden voeren? Bestel dan het boek ‘Het Nieuwe Voeren’ van Equilin dat haarfijn uitleg geeft op wetenschappelijke basis hoe paarden tegenwoordig het beste gevoed kunnen worden om de paardenwelzijn te optimaliseren voor top prestaties tijdens wedstrijden, maar ook gewoon een gelukkig, blij en gezond paard.

https://equilin.eu/