Reuze Gezond
Image default
Schoonheid

De voor- en nadelen van sulfaatvrije shampoo

Wat zijn sulfaten?

Sulfaat is de chemische stof in shampoo die ervoor zorgt dat het gaat schuimen, die reinigt en die vetten verwijdert van de hoofdhuid. De laatste jaren is er steeds meer kritiek gekomen op het gebruik van chemische stoffen in shampoo en shampoo bars en komen er ook meer shampoos op de markt die deze stoffen niet bevatten. Dit heeft te maken met het feit dat het niet helemaal zeker is hoe goed of slecht sulfaten nou voor je gezondheid zijn en dat het slecht is voor het milieu. Je kunt sulfaten in shampoos herkennen aan de benamingen SLS, ALS, ALES en SLES. Dit zijn de voor- en nadelen van sulfaatvrije shampoo.

Voordelen sulfaatvrije shampoo

Het gebruik van sulfaatvrije shampoo is vooral aan te raden als je last hebt van bijvoorbeeld een droge, jeukende hoofdhuid of een te droge coupe. Dan heb je er baat bij dat de shampoo die je gebruikt wat minder heftig is en niet te veel van de natuurlijke oliën op je hoofdhuid verwijderd. Dat is een van de voordelen van de sulfaatvrije shampoo, die reinigt namelijk een stuk minder grondig en is daardoor een stuk milder voor de hoofdhuid.

In veel gewone shampoos zitten chemische stoffen als sulfaten, parabenen en siliconen die allemaal door het putje gespoeld worden tijdens het douchen. Veel sulfaatvrije shampoos bevatten weinig tot geen chemische stoffen en deze hebben vaak natuurlijke vervangers. Hierdoor is het gebruiken van een sulfaatvrije shampoo een stuk beter voor het milieu dan het gebruiken van gewone shampoo.

Nadelen sulfaatvrije shampoo

Het grootste nadeel van een sulfaatvrije shampoo is eigenlijk dat het lang niet zo grondig reinigt als een shampoo met sulfaten. Als je dus erg vies of vet haar hebt is een sulfaatvrije shampoo niet erg effectief en wordt het niet zo schoon als dat het zou zijn met een gewone shampoo. De vervangende stoffen hiervoor komen meestal uit kokosolie of een andere vergelijkbare olie, maar deze zijn dus een stuk milder en daardoor veel minder effectief.

Een andere nadeel van sulfaatvrije shampoo en sulfaatvrije shampoo bars is dat het over het algemeen een stuk prijziger is dan gewone shampoo. De claim dat sulfaatvrij beter is voor je haar is daarbij ook niet wetenschappelijk bewezen en dus is het maar de vraag of het zin heeft om het te gebruiken. Het antwoord daarop ligt in het midden; te veel sulfaten is slecht en te weinig sulfaten pakt ook negatief uit. Het is dus beter om niet elke douche je haren te wassen met sulfaten, maar af en toe moet het even om je haar schoon te houden.