Reuze Gezond
Image default
Diensten

Alles wat je over PDM systemen wil weten

Als ondernemer heb je dit vast weleens gemerkt. Je beheert veel producten en diensten met allerlei verschillende gegevens. Als alles keurig netjes gestructureerd is, heb je je zaakjes op orde. Alleen is de kans behoorlijk groot dat dit niet het geval is, je bent tenslotte ook maar een mens, een foutje is zo gemaakt. Gelukkig zijn daar PDM systemen. Huh wat? PDM systemen, ook wel Product Data Management systemen. Deze systemen helpen je enorm in het scheppen van orde is van de chaos. In dit blog lees je alles wat je over deze systemen wil en moet weten.

De definitie van PDM systemen

Laten we beginnen met de precieze definitie van een PDM systeem. PDM staat dus voor Product Data Management en het managet alle digitale gegevens. PDM systemen zijn softwareoplossingen die jou als ondernemer helpen om alle data rondom jouw producten snel en overzichtelijk op een rijtje te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ontwerpen, tekeningen, gebruiksaanwijzingen, regelgeving en productdocumentatie. Jouw gepersonaliseerde PDM systeem is dus een digitale en centrale opslagplaats voor alle bedrijfsgegevens. Iedereen heeft op één plek toegang tot alle informatie.

De voordelen van PDM systemen

Nu denk je waarschijnlijk: interessant, maar wat heb ik eraan? Logische gedachte, er zijn een aantal voordelen aan een goed werkend PDM systeem:

  1. Het gegevensbeheer wordt enorm verbeterd

PDM systemen zorgen allereerst voor een gestructureerd en goed georganiseerd beheer van alle gegevens. Meerdere versies van documenten worden voorkomen, de meest recente versie van een bestand is makkelijk vindbaar en te gebruiken en de kans op fouten zal afnemen.

  1. De samenwerking en communicatie wordt verbeterd

Een goed functionerend PDM systeem vereenvoudigt de samenwerking tussen de verschillende afdelingen binnen jouw bedrijf. Alle relevante bedrijfsgegevens worden op één centrale plek opgeslagen, de informatie wordt makkelijk gedeeld, iedereen heeft de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen en wijzigingen bij te houden. Met andere woorden: de productiviteit wordt enorm verhoogd en de eventuele communicatiefouten worden juist verminderd.

  1. De productontwikkeling is efficiënter

Een PDM systeem zorgt ervoor dat jouw personeel efficiënter te werk kan gaan. Doordat ze gemakkelijk toegang hebben tot alle gegevens kunnen jouw mensen direct aan het werk met ontwerpen, produceren en analyseren. 

  1. Het revisiebeheer wordt verbeterd

Als laatste biedt een PDM systeem een uitstekend revisiebeheer. Afdelingen houden met gemak wijzigingen bij, kunnen zelf wanneer nodig wijzigingen aanbrengen en beheren. Met andere woorden: een PDM systeem is voor een goed werkend productiebedrijf vandaag de dag eigenlijk onmisbaar.