Reuze Gezond
Image default
Beroepen

Veelgebruikte behandeltechnieken in de fysiotherapie

Een fysiotherapeut ziet talloze patiënten met uiteenlopende klachten. Ieder patient is uniek en krijgen daarom een individueel behandelplan. Niet iedereen met een gescheurde kruisband krijgt eenzelfde behandeling. Dit is geheel afhankelijk van de situatie. Naast de uitvoerende oefeningen voor o.a. een verbeterde mobiliteit en spierkracht, wordt een patiënt ook op de behandelbank behandeld. Afhankelijk van de klacht, worden hiervoor diverse behandeltechnieken toegepast binnen de fysiotherapie. De meest voorkomende behandeltechnieken zijn:

 • Manuele therapie
 • Handtherapie
 • Echotherapie
 • Shockwave therapie
 • Mulligan therapie
 • Triggerpoint therapie
 • Medical Taping Concept
 • Dry Needling
 • Manuele therapie

Manuele therapie

Binnen de fysiotherapie wordt er veel gebruik gemaakt van het specialisme manuele therapie.  Dit specialisme wordt ‘’kraken’’ in de volksmond genoemd. Een manueel therapeut specialiseert zich in het onderzoeken en de behandeling van klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de benen en armen. Het doel van manuele therapie is het beter later functioneren van de gewrichten, waardoor de houding en bewegingen ook zullen verbeteren.

Manuele therapie kan worden toegepast indien een gewricht niet goed kan bewegen en/of als er pijn aanwezig is tijdens het bewegen. De effecten van deze therapie zijn in de meeste gevallen direct merkbaar. De pijn zal direct afnemen en de bewegingsvrijheid zal toenemen.

Handtherapie

Pijn, beschadigingen of verstoringen van de samenwerking tussen botstructuren, zenuwen, de huid en aderen, kunnen ervoor zorgen dat de simpelste alledaagse activiteiten niet meer zo simpel zijn.

Bij dit soort hand- en polsklachten kan handtherapie in worden gezet. Hierbij wordt er onder begeleiding getraind en zal de handfysiotherapeut adviezen geven, om zo bewust te worden van het huidige en gewenste functioneren. Op deze manier zal het dagelijks functioneren verbeteren.

Echotherapie

Bij echotherapie wordt er gebruik gemaakt van ultrageluid. Afwijkingen in spieren, pezen, banden en botten kunnen via deze beeldvormende techniek in beeld worden gebracht. Als er afwijkingen gevonden zijn, dan kan de therapeut een passend behandeltraject bepalen of besluiten dat het beter is om een behandeltraject in te gaan via uw huisarts.

Bij echotherapie gebruikt de fysiotherapeut een echokop met gel en beweegt deze over het lichaamsdeel waar de klachten vandaan komen. Op deze manier kan de fysiotherapeut op een beeldscherm zien wat er aan de hand is.

 

Shockwave therapie

Bij shockwave therapie wordt er gebruik gemaakt van krachtige schokgolven. Deze schokgolven bieden energie aan het pijnpunt en het lichaam. Hierdoor raken de verkalkte en/of verkleefde gebieden los. Deze therapie kent een korte behandelduur en een hoog percentage therapiesucces, waardoor deze behandeltechniek erg populair is.

Bij de behandeling van spier-peesweefsel en peesaanhechtingen kan deze behandeltechniek worden gebruikt. De schokgolven activeren de zelfhelende eigenschappen van het lichaam, waardoor de bloedcirculatie verbeterd en de stofwisseling wordt gestimuleerd. Hierdoor wordt het genezingsproces versneld.

Mulligan therapie

Bij deze therapie vindt er een pijnvrije correctie plaats en door middel van een combinatie met een actieve aanpak, blijft de correctie gehandhaafd. Deze therapie corrigeert dus gewrichten die scheef of niet op de goede plek staan en dus niet goed kunnen functioneren.

De Mulligan methode zorgt voor grote resultaten, binnen korte tijd. Dit resultaat wordt behaald door een combinatie van deze behandeltechniek, manuele therapie en een actieve benadering. De behaalde resultaten worden in stand gehouden door sturende oefeningen in combinatie met het Medical Taping Concept.

Triggerpoint therapie

Dit is een therapie die microverkrampingen binnen de spieren kan weghalen. Dit kan behaald worden door druk uit te oefenen op de triggerpoints, zodat zuurstof en voedingstoffen weer toegang krijgen binnen de spiervezels. Op deze manier ontstaat er ontspanning binnen de spier.

Triggerpoint therapie vindt plaats door triggerpoint massagetherapie te combineren met adviezen over het belasten en opbouwen van spierkracht van de desbetreffende spier. De massagetechniek kan worden aangeleerd aan de patiënt, zodat het herstel thuis bevorder kan worden.

Medical Taping Concept

Dit concept betreft een nieuwe vorm van tapen, waarbij gebruik wordt gemaakt van materiaal dat licht en elastisch is. Deze techniek is te gebruiken bij heel veel gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan:

 • Nabehandeling van blessures;
 • Reduceren van ontstekingen en/of vochtophopingen;
 • Houdingcorrecties;
 • Klachten door overbelasting;
 • Hoofdpijnklachten

Deze technieken ondersteunen de spieren om hun functie uit te voeren, zonder de beweging enigszins te beperken. Het herstelproces van het lichaam wordt geactiveerd, doordat de desbetreffende spieren op deze manier worden behandeld. Door verschillende ontwikkelingen, is er ontdekt dat deze technieken voor meer dan alleen de behandeling van spieren gebruikt kan worden.

Dry Needling

Bij deze behandeltechniek wordt er gemaakt van een dunne, droge naald om triggerpoints (verkrampingen in een spier) in de spieren aan te prikken. Op deze manier raken de gespannen spieren langdurig ontspannen. Bij deze methode vindt er eerst een intakegesprek plaats, om erachter te komen waar de triggerpoints zitten. Vervolgens wordt er gekeken naar hoe de triggerpoints reageren op het prikken. Om de spieren óók na de behandeling soepel te houden, zal de fysiotherapeut oefeningen voor thuis meegeven.

B&B Healthcare Den Haag

B&B Healthcare in Den Haag heeft gespecialiseerde en goed opgeleide fysiotherapeuten die deze behandeltechnieken uitstekend beheersen. Hierdoor kunnen zij uw klachten goed herkennen en de juiste behandeltechniek hanteren.

https://benbhealthcare.nl/