Reuze Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Tips bij artrose

Artrose wordt een steeds meer groter wordende probleem wat onder andere het wereldwijde gezondheidssysteem verder zal belasten. Dit komt mede doordat de gemiddelde leeftijd blijft stijgen en de bevolking aan het vergrijzen is. Daardoor ontstaan er steeds meer artrose patiënten.

Veel lichaamsbeweging is goede en logische optie om het risico te verlagen en het functioneren van artrose patiënten te verbeteren. Beweging is overigens zeer effectief om de symptomen van artrose te verminderen. Belangrijk is wel om de juiste vorm van bewegen toe te passen. 

In dit artikel zullen we enkele tips en/of oefeningen toelichten die effectief werken bij artrose patiënten.

 

Stap op de fiets! 

Fietsen is een effectieve manier om het gewricht goed los te maken. In het begin hebben artrose patiënten last van stijve spieren en gewrichten en hebben ze lichte pijnklachten. Een fietssessie op een lichte weerstand van 10 minuten doet al veel wonderen!

 

Blijven herhalen

Net als tijdens het fietsen is het belangrijk om de knie op te warmen en in beweging te krijgen. Zeker gezien het feit dat artrose het meest in de knie voorkomt op oudere leeftijd. In de praktijken en oefenruimtes is gebleken dat patiënten met een knieartrose goed reageren op herhaalde knie-extensies (strekken) en/of herhaalde knieflexies (buigen). Veel herhalingen zorgt ervoor dat bepaalde angst minder wordt bij patiënten, waardoor ze klaar zijn voor de volgende stap met eenvoudige oefeningen. Veelal om stijfheid van de gewrichten te voorkomen of verminderen.

 

Sit-to-stands en box squats

Veel artrose patiënten (veelal bij knie en heup artrose) hebben pijn en/of veel moeite met handelingen/activiteit als hurken. Dan is het juist extra belangrijk om te bewegen om de gewrichten te versoepelen en spieren te versterken. Oefeningen die belangrijk zijn en veelal toepassen in dergelijke situaties zijn sit-to-stand oefeningen of bijvoorbeeld box squats.

Afhankelijk van de pijn en de situatie wordt er tijdens de oefeningen bepaald welke voorkeur heeft.

 

Achterste spiergroepen

Geef prioriteit aan de achterste spiergroepen als de bilspieren, hamstrings, kuiten, wervelkolom en achterste schouderbladen. Veel gebruikte oefeningen voor deze spieren zijn het maken van een brug, lunges en variaties van de heupstuwkracht. Deze oefeningen worden vaak als goed en effectief ervaren door de patiënten. Veelal omdat er spieren aangesterkt worden.

 

Fysiotherapie

Artrose beperkt de beweeglijkheid en dat is exact waar onze fysiotherapeuten aandacht aan schenken. B&B Healthcare in Den Haag beschikt over therapeuten met veel ervaring met patiënten die een vorm van artrose hebben. Ook heeft B&B Healthcare meerdere fysiotherapeuten in Voorburg en Maassluis met ervaring in het behandelen van artrose. 

https://benbhealthcare.nl/