Reuze Gezond
Image default
Geestelijke gezondheid

Wat moet je weten over angstklachten?

Angstklachten zijn symptomen die kunnen optreden bij mensen die lijden aan een angststoornis. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een constant gevoel van onrust of spanning, hartkloppingen, snelle ademhaling, sufheid of een gevoel van flauwvallen. Sommige mensen met angstklachten kunnen ook last hebben van paniekaanvallen, waarbij ze plotseling hevige angst ervaren en het gevoel hebben dat ze geen controle hebben over hun emoties of gedachten.

Hoeveel mensen hebben last van angstklachten?

Angstklachten zijn een veel voorkomend probleem in onze samenleving. Volgens de World Health Organization (WHO) lijden ongeveer 10% van de volwassenen in Europa aan een angststoornis. Angstklachten kunnen leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en kunnen zelfs leiden tot invaliditeit als ze niet adequaat worden behandeld.

Welke soorten angstklachten zijn er?

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, waaronder sociale fobie, paniekstoornis en specifieke fobieën. Mensen met een angststoornis ervaren vaak intense en onverklaarbare angst en spanning, wat kan leiden tot fysieke symptomen zoals hartkloppingen, transpireren en benauwdheid.

Welke behandelmethode zijn er?

Er zijn verschillende behandelmethoden voor angstklachten, waaronder gedragstherapie en medicatie. Gedragstherapie is een vorm van psychotherapie die is gericht op het veranderen van ongewenst gedrag door middel van bewustwording en oefeningen. Medicatie kan worden voorgeschreven door een arts om de symptomen van een angststoornis te verminderen.

Heb ik hulp nodig?

Het is belangrijk om hulp te zoeken als je last hebt van angstklachten. Angstklachten kunnen leiden tot ernstige beperkingen in het dagelijks leven en kunnen zelfs leiden tot invaliditeit als ze niet adequaat worden behandeld. Bespreek je symptomen met een arts, een coach voor paniekaanvallen, of een psycholoog om de juiste behandeling te krijgen.