Reuze Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Voorkom tanderosie

Voorkom tanderosie, door preventief te werk te gaan met je gebit. Van tanderosie is er sprake, wanneer het tandglazuur volledig is opgelost. Compleet verdwenen tandglazuur komt nooit meer terug. En, een tand zonder tandglazuur is makkelijker vatbaar voor infecties, gaten en tand afbrokkeling. Tanderosie ontstaat voornamelijk door zuren uit het lichaam evenals van buitenaf. Zuren afkomstig uit het lichaam, worden; ook wel de intrinsieke zuren genoemd. En zuren afkomstig van alles dat wij in onze mond stoppen, dus zuren van buitenaf, worden ook de extrinsieke zuren genoemd. Voorbeelden van extrinsieke zuren zijn vruchtensap, wijn en medicatie. Voorbeelden van intrinsieke zuren zijn maagzuur en zure consumptie.

Verborgen zuren

Veel dranken bevatten een hoge concentratie aan zuren, die wij echter niet meteen proeven door de productievorm. Denk maar aan frisdranken. Doordat de suiker in de frisdranken verwerkt, is zuurconcentratie verborgen en proeven wij die dus niet. Echter kan veelvuldig gebruik tanderosie veroorzaken. Tanderosie valt niet op in het begin. Op het moment dat je merkt dat je tanden gevoelig zijn, bij het nuttigen van voeding en drank, is er al sprake van tanderosie in een gevorderde stadium. Daarnaast worden de tanden geler. Dit, omdat het tandbeen dat iets donkerder van kleur is, zichtbaar wordt. De tanden en kiezen veranderen op den duur ook en worden kleiner in formaat. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest. Eenmaal verdwenen glazuur groeit nooit meer aan.

Hoe voorkom je tanderosie

Tanderosie voorkom je door, niet direct na het eten of drinken van zuur, de tanden te poetsen. Zo voorkom je dat de glazuurlaag wegpoetst. Poets na een uur met fluoride tandpasta en een zachte tandenborstel. Fluoride maakt tandglazuur sterker en vertraagt het oplossen van het tandglazuur. Erosie risico minimaliseer je door met een rietje te drinken en s’ nachts voor het naar bed gaan geen zure consumpties te nuttigen. Je verkleint zo de kans dat er zuur in je mond blijft zitten. Door water toe te voegen aan de vruchtensappen kun je het zuur verzwakken. Of beperk gewoon het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.Tanderosie in het beginstadium kan worden vastgesteld door een mondhygiënist. Is het tandglazuur eenmaal aangetast, dan kan de mondhygiënist het gebit herstellen met witte vullingen (composiet) en ernstig aangetaste tanden behandelt hij met inlays, kronen of facings.

https://tandartsmondain.nl/