Reuze Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Ontstaan van Moderne Jazz

Jazz is een Amerikaanse dansstijl dat afstamt van West-Afrika, waar inboorlingen deze gebruikten om zich uit te drukken. Er was niet veel sprake van muziek bij de dans. Het lichaam en de dans waren in die tijd de enige communicatiemiddelen. Dus de herhaalde bewegingen met steeds dezelfde delen van het lichaam werden benadrukt. Kenmerkend bij de jazzstijl is dat er meer sprake is van beperkt bewegen van lichaamsdelen. Voornamelijk worden hoofd, schouders en bekken ingezet en lichte buigende bewegingen met de benen. De lichaamsdelen worden typisch afzonderlijk gebruikt. Er is weinig variatie en veel voorspelbaarheid.

Moderne dans

De hedendaagse dans begon in de jaren tachtig andere vormen aan te nemen. Het is een dansstijl dat zich meer richt op interpretatie. Het verbrak met de regels van de klassieke dans en stelt technieken tentoon die heel verschillend zijn en combineert juist de verschillende genres. Deze genre laat zich niet beperken door de regels van de authentieke, geaccepteerde dansvorm als de Jazz, maar geeft ruimte voor improvisatie, bewegingsvrijheid en vloeibaarheid. De bewegingen werden opnieuw gecreëerd met een nieuwe dynamiek en ging op zoek naar nieuwe bewegingen, waarmee het kon bewijzen dat het lichaam van de mens meer kon dan tot dan toe het geval was. Voornamelijk gaat het nier om creatieve vrijheid, overdragen van emoties, zelfexpressie en vertelling en het brengt voordelen teweeg als minder stress, flexibiliteit, lichaamsbewustzijn en verbeterde balans.

Moderne Jazz

In de dertiger en veertiger jaren vond er ook op dit dansgebied modernisering plaats. Het werd heel innovatief. Er ontstond een fusering van de Jazz met invloeden uit het ballet en de moderne dans met de Afro-Amerikaanse dansstijlen. De combinatie hiervan gaf men de naam Moderne Jazz. Het vertoonde een meer strakke en energieke routine die zich liet meenemen door de beat van de muziek. Het heeft zich verplaatst van veel beenwerk naar veel vloerwerk. Zo ontstond er een meer swingende, aardse en sensuele dansvorm. Het kenmerkt zich door de zogenaamde swing feel, de syncopen, welke de accenten zijn die worden gegeven op onverwachte momenten en een hoge improvisatiegraad. Deze dansvorm ziet men ook als een manier om personages uit te beelden of om het persoonlijke verhaal over te brengen.

Ben jij geintereseerd in Moderne jazz, kom dan gerust een kijken bij onze dansschool in Amsterdam.

 

https://www.glo-entertainment-live.com/