Reuze Gezond
Image default
Gezondheid van kinderen

Welke rechten heeft een vader op een pasgeboren baby?

De wens van een nieuwe moeder voor een natuurlijke bevalling wordt vaak belangrijker geacht dan de wensen van de vader, en de wensen van de moeder zullen over het algemeen prevaleren. Er zijn echter gevallen waarin de moeder kan proberen de vader de toegang tot de baby te ontzeggen, of ze kan de toegang van de vader beperken. Wanneer dit gebeurt, zal de rechtbank rekening houden met de behoeften van het kind en het welzijn van beide ouders voordat een beslissing wordt genomen.

Hoewel de wet erkent dat de moeder de juridische ouder van het kind is, zijn de wettelijke rechten van een vader uniek. In de meeste staten kan een moeder de exclusieve voogdij over een pasgeboren baby krijgen en kan een vader bezoekrechten verkrijgen. Hoewel de vader mogelijk tijd met zijn kind moet doorbrengen, wordt het bezoekschema door de rechtbank vastgesteld op basis van het slaap- en voedingsschema van het kind. In het Hooggerechtshof van Los Angeles bevelen de rechtbanken drie dagen per week bezoeken van twee uur aan, waarbij nachtelijke bezoeken mogelijk zijn als de baby kunstvoeding krijgt.

De wet bevoordeelt niet de ene ouder boven de andere, en de beslissingen van de rechtbank zijn gebaseerd op het belang van het kind. Het bezoekrecht van een vader is anders dan dat van een volwassene en het is belangrijk dat vaders en moeders eventuele problemen uitwerken voordat het kind wordt geboren. De beste manier om ervoor te zorgen dat je kind de best mogelijke zorg krijgt, is door ze voor de geboorte te bespreken.

Bezoekrechten zijn belangrijk voor beide ouders, omdat het de baby in staat stelt een band met beide ouders te vormen. Het leren kennen van de verzorgers van je kind en tijd met hem of haar doorbrengen kan een verschil maken voor het kind. Als de twee ouders het niet goed met elkaar kunnen vinden, probeer dan zo snel mogelijk bezoekschema’s te bespreken. Als jij en je partner goede relaties hebben, probeer dan de routine van de baby niet te verstoren.

Terwijl de moeder het wettelijke recht heeft om beslissingen te nemen voor het kind, hebben vaders veel rechten die een verschil kunnen maken voor het kind. Borstvoedingsvoorzieningen vereisen bijvoorbeeld dat beide ouders aanwezig zijn. Als de relatie niet werkt, zal de beslissing van een moeder haar partner bevoordelen ten opzichte van haar man. Het is cruciaal dat een vader een positieve relatie heeft met de kinderen waarover hij de voogdij heeft.

Naast het feit dat hij een natuurlijke ouder is, heeft een vader het recht om zijn kind te bezoeken. Hij kan de baby minstens twee keer per week zien. Hij kan ook aanwezig zijn tijdens de eerste maanden van het kind. Het bezoeken van het kind is belangrijk voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van het kind. Maar een goede relatie zal hem in staat stellen om dit te doen. Daarentegen moet een vader aanwezig zijn om zijn pasgeborene te zien.

Bekijk hier onze volledige baby blog