Reuze Gezond
Image default
Aandoeningen en ziekten

Hoofdpijn kan een enorme impact hebben

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Over het algemeen is de oorzaak wel duidelijk: je hebt heel ingespannen naar je computerscherm zitten kijken, je hebt een borreltje teveel gedronken of je moet ongesteld worden. Deze oorzaken zijn niet altijd te voorkomen, maar zullen er wel voor zorgen dat je hoofdpijn (redelijk) snel weer afzakt. Maar wat nu als je vreselijke hoofdpijn hebt en je niet direct een oorzaak kunt aanwijzen? Dan kan het gaan om migraine, maar dat hoeft niet altijd. Er zijn namelijk verschillende soorten hoofdpijn waarvan migraine wel de meest bekende is.

Welke soorten hoofdpijn zijn er?

Zoals gezegd is er migraine. Deze hoofdpijn komt vaak opzetten met een voorbode van oogmigraine maar het kan ook zomaar ineens komen. Migraine kan echt je hele leven tijdelijk lamleggen. Kun je alleen maar donker verdragen en is ieder geluidje je teveel? Dan kun je dus niet gewoon door met je leven. De kinderen, je werk, alles is je dan teveel. Er bestaat speciale migraine medicatie. Er zijn medicijnen die je kunt innemen om de migraine de kop in te drukken zodra je deze voelt opkomen. Helpen deze medicijnen niet (meer)? Dan zijn er ook medicijnen die preventief werken. Heb je zeer regelmatig migraine-aanvallen? Dan kunnen deze medicijnen uitkomst bieden.

Dan is er spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen en heeft vooral te maken met stress. Je herkent spanningshoofdpijn aan het gevoel van een band om het hoofd en een zeer gespannen nek en schouders. Deze hoofdpijn kun je voorkomen door meer te ontspannen en minder stress te ervaren. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Om van deze hoofdpijn af te komen kun je oefeningen doen om de spanning in de nek en de schouders te verminderen. Al kan een wandeling in de frisse lucht ook al veel goed doen.

Aangezichtspijn is een hoofdpijn die zich vooral op plaatsen op het hoofd bevindt waar geen hoofdhaar zit. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat deze aangezichtspijn veroorzaakt. Zijn er gebitsklachten, ontstoken neusholtes of bijholtes of andere spierklachten in het gezicht? Dan kan het zijn dat deze klachten de aangezichtspijn veroorzaken.

Clusterhoofdpijn is heftig. Juist omdat deze hoofdpijn, over het algemeen, zeer onverwacht, vaak in de slaap, komt opzetten. Een aanval duurt gemiddeld ergens tussen de 15 minuten en de 3 uur. Je herkent clusterhoofdpijn aan een stekende of kloppende pijn aan de voorkant van het gezicht, bij de slaap, of achter het oog. Clusterhoofdpijn kan verschillende bijwerkingen hebben. Zo kun je er een geïrriteerd oog bij hebben, kan een ooglid wat gaan hangen of een loopneus of juist een verstopte neus van krijgen. Er zijn geen medicijnen bekend die afdoende werken maar er zijn wel manieren bekend om clusterhoofdpijn tegen te gaan. Zo kun je zelf de triggers bepalen, het kan zijn dat je heftig reageert op cafeïne of alcohol of zelfs op sterke parfums.

Heb je meer dan 15 dagen per maand last van hoofdpijn? Dan kan het zijn dat je last hebt van chronische dagelijkse hoofdpijn. Deze hoofdpijn lijkt (vaak) zonder oorzaak te zijn en het kan dus best een tijd duren voor je, samen met je arts, een oplossing weet te vinden. Het kan hier ook gaan om gewenning aan medicatie. Gebruik je bijvoorbeeld pijnstillers om niet-hoofdpijn gerelateerde pijn aan te pakken? Dan kan de gewenning aan die medicatie ervoor zorgen dat de hoofdpijn maar moeilijk onderdrukt kan worden.

Is je hoofdpijn ineens anders, zit het op een andere plek, is het heftiger, duurt het langer of heeft je hoofdpijn ineens bijwerkingen die je niet eerder hebt ervaren? Neem dan vooral contact op met je (huis) arts.